Belo zlato

Dragocena, rumena, mehka in svetleča kovina, ki je zelo lahka za oblikovanje je zlato. Gre za kemijski element, ki v stiku z večino kemikalij ne reagira, zelo slabo odporna pa je na klorin. Nahaja se v manjših kepah v obliki aluvialnih nanosov in pa v skalah. Z napredkom kemije, se je poleg pridobivanja in oblikovanja zlata, pričelo tej žlahtni kovini dodajati tudi različne druge primesi, ki dajo popolnoma drug izgled.

Tako imenovano obarvano zlato je tako zlitina zlata in različnih drugih kovin. Na trgu obstaja zlato v več kot sto zlitinah, najpogosteje pa naletimo na belo in rdeče zlato. Drugemu je dodan baker, medtem ko je belo zlato, v glavnem zlitina zlata in ene izmed belo obarvanih kovin. Končna barva belega zlata ni dejansko bela ampak ima zgolj bolj belkast odtenek, saj je belo zlato bledo rumeno ali celo rjavo.

Kovine, ki se uporabljajo v belem zlatu so srebro, platina in iridij. Ker so te primesne kovine zelo drage, se kompenzira tudi z nikljem in paladijem. Od uporabljene primesne kovine so odvisne tudi vse glavne karakteristične lastnosti belega zlata. Belo zlato z dodatkom niklja, ki je trdno, se zaradi tega uporablja za prstane in lasnice. Za razliko od niklja pa je paladijevo belo zlato mehko in sila enostavno za oblikovanje, zato se uporablja za preciznejše dele nakita.

Belo zlato ni primerno za vse ljudi, saj se lahko pri posameznih ljudeh pojavi alergija na uporabljeno primesno kovino. Statistika kaže, da je vsak osmi človek alergičen na belo zlato, kar se pokaže v obliki alergijske reakcije kože.

Kategorije